STACC föddes ur en vilja att utöva den roligaste hobbyn man kan ha i goda vänners lag och sluta köra för fort på kurviga farliga vägar i skogen med livet som insats. Kort och gott, att få lära sig köra bil på säkrast möjliga sätt och allt med ett konstant leende på läpparna!

Det hela började 2005, Kristoffer Lidbrandt bokade 10 bilplatser och 20 personbiljetter på Destination Gotland och 10 rum på ett vandrarhem. Parallellt med detta togs den första kontakten med ägaren av Gotland Ring, Alec Arho Havrén. Den aktuella helgen skulle det enligt Alec finnas möjlighet att köra på allmänhetens körning, MEN om någon arrangör fick för sig att boka denna dag så skulle denna möjlighet dras in. I ärlighetens namn var nog inte denna osäkerhet känd hos alla deltagare. Men allt gick bra och hem den söndagen åkte 20 nyfrälsta motornördar och undrade vad som hände.

Året därpå var det självklart dags igen, men med ribban lagd på en högre nivå. För att slippa den hemska osäkerheten att banan skulle vara upptagen så bokades Gotland Ring en hel dag. Men då var såklart kraven på antalet deltagare betydligt större. Då blandades mer folk in, legenderna ”Pannan” och ”Sideways” hoppade på tåget, och om inte minnet sviker så blev det tillslut 35-40 bilar och närmare 60 personer som deltog. Med fast hand och pondusmage stod pappa-Lidbrandt och släppte ut folk på banan. Bodde gjorde man på Hamnhotellet i Visby och på kvällen/natten blev det en hejdrunandes fest. Helgen blev episk! Redan på denna tid fanns de super-yber-snabba gotlänningarna Linus Ohlsson och Jonny Jonsson på plats, gav råd om hur man hittade den där förbannade apex på banan och hur man rattade sig runt snabbast möjligt. Alltså, VEM är den där apex man skulle leta efter, än idag är han okänd för de flesta STACC-medlemmarnaJ

Nu hade det blivit stort på riktigt, nätverket utökades och ryktet hade börjat sprida sig i bilvärlden. Ännu mer folk blandades in i och namnet Sweden Track And Challenge Club föddes (STACC), det råder fortfarande olika meningar vem som kläckte namnet. Men om inte undertecknad minns fel så är det Johan ”Pannan” Ljungberg som är pappa till namnet. Utöver Kristoffer ”LIDS” Lidbrandt och Johan ”Pannan” Ljungberg så hoppade Andreas ”Honkster” Håkansta, Björn ”Zelander” Selander, Micke ”Ratt-micke” Rosenlund och Fredrik ”Fredstone” Johansson på tåget. Och tillsammans satte man igång att rodda kommande event. I denna konstellation anordnas ytterligare ett event.

 

Året efter skalades organisationen ned till LIDS, Honkster och Zelander, denna trio anordnade från 2006 – 2011 två event per år. Sponsorer och samarbetspartners såsom Mr Cap Åkersberg, TWS-däckservice och SMR-racing blandades in och eventen blev proffsigare och proffsigare. Det startades vandringspris för ”dagens snabbaste” och ”dagens avåkning”. Pokalen för ”dagens snabbaste” togs på de flesta eventen hem av Rickard ”Supramannen” Cornacchini. Det största antalet deltagare STACC haft under dessa år är 64 bilar och strax över 100 personer. Peppar peppar så har det under alla år gått väldigt bra med enbart några mindre incidenter i bagaget.

Bild 8.jpg

Nu är året 2017, sex år har gått sen det senaste eventet. X antal barn har kommit till världen, några har blivit tunnhåriga och vissa rullar enbart SUV. Men intresset för bilar och banracing har inte svalnat, det har liksom legat pyrt i sex år. Och nu är det äntligen dags igen. Tyvärr har Björn Selander valt att inte vara med. Istället har vi värvat en ny stjärna, en kille med ett sällan skådat intresse för prylar. Han rullar i en 997.2 Turbo PDK som har masserats så där lagom om av SMR-racing. Låt mig presentera Alexander ”Brorsan” Lidbrandt. Den nya trion består alltså av Andreas ”Honkster” Håkansta, Kristoffer ”LIDS” Lidbrandt och Alexander ”Brorsan” Lidbrandt.

Ambitionen vi har är att anordna minst ett event per år på Gotland Ring, åtminstone till en början...